Cilt: 7 Sayı: 2, 31.12.2022

Yıl: 2022

Makaleler

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, uluslararası hakemli bir dergidir.

Kar amacı gütmeyen ve bir devlet üniversitesi yayını olan dergimiz kuruluş amaçları ve sosyal sorumluluk politikaları kapsamında sosyal bilimler alanında sorunlarını çözme potansiyeline sahip nitelikli bilimsel çalışmalara katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2016 yılında yayın hayatına başlayan ve yılda iki defa (Haziran-Aralık) yayımlanan hakemli bir dergidir. Dergimiz Sosyal Bilimler alanındaki makale çalışmalarına açıktır.

Makale Gönderim Şablonları:

  1. Türkçe Makaleler İçin Makale Gönderim Şablonu
  2. İngilizce Makaleler İçin Makale Gönderim Şablonu


YAZIM KURALLARI

A. YAYIN İLKELERİ

  • Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi yılda iki defa (Haziran – Aralık) olmak üzere sosyal bilimler alanında yayımlanan hakemli akademik bir dergidir.
  • Dergimizde kör hakemlik uygulanmaktadır.
  • Yazıların bilimsel ve etik sorumlulukları yazarlara aittir. Yazıların içeriğinden kaynakların doğruluğundan yazarları sorumludur.
  • Dergimize gönderilmiş olan makalelerin daha önce yayımlanmamış veya başka bir yerde yayımlanmak üzere kabul edilmemiş/gönderilmemiş olması esastır.
  • Türkçe yazılarda Türk Dil Kurumu’nun güncel Türkçe Sözlüğü ve Yazım Kılavuzu temel alınmalıdır.
  • Dergimizde yayınlanan yazılar için yazarlarına telif ödenmez.

B. DEĞERLENDİRME SÜRECİ

  • Dergimize gönderilecek makaleler için yukarıda paylaşılan şablonlar kullanılmalıdır. İlgili şablon içerisinde gönderilmeyen makaleler iade edilir.
  • Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’ne yazılarınız Dergipark üzerinden http://dergipark.org.tr/tr/pub/bseusbed adresi kullanılarak gönderilmelidir. Dergipark harici (e-posta, kargo vb.) yollarla makale gönderimi kabul edilmemektedir.
  • Dergimizde kör hakemlik uygulanmaktadır ve göndermiş olduğunuz çalışmalara ait dosyalarda yazarlara ait hiçbir bilgi yer almamalıdır. Yazarlara ait bilgileri yazılarınızı gönderirken ‘’Editöre Not’’ kısmına yazabilirsiniz.
  • Dergimize göndereceğiniz çalışmalarınız, MS WORD programında, tek sütun halinde, A4 kâğıt boyutunda, Times New Roman yazı karakteri ile 10 punto, 1 pt satır aralığında yazılmalıdır. Sayfa kenarlarında her yönden 2,5 cm boşluk bırakılmalı ve sayfalar numaralandırılmalıdır.
  • Dergimizde APA referans gösterme yöntemi uygulanmaktadır ve DİPNOT referans gösterme yöntemi sadece açıklama yapılmak üzere kabul edilmektedir.
  • Yazarlar tarafından dergimize gönderecekleri çalışmalarına ait Ithenticate  intihal programı raporları, başvuru sayfasında ek dosya olarak yüklenmesi gerekmektedir. Yazar tarafından intihal raporu ek dosya olarak yüklenmeyen, %20 ve üzeri bir benzerlik veya söz konusu yazının başka bir yerde daha önce yayımlandığı / yayıma kabul edildiği tespit edilmesi durumunda, gönderilen yazılar değerlendirmeye kabul edilmeden REDDEDİLİR.
  • Dergimize gönderilen yazılar Editör Kurulu tarafından yukarıda belirtilen hususlar üzerinden bir ön kontrole tabi tutulur. Uygun bulunan yazılar konunun uzmanı en az iki hakeme değerlendirilmesi için gönderilir. Bu süreçte hakem ve yazar kimlikleri gizli tutulur.
  • Hakemlere yazıların değerlendirmeleri için en fazla 15 gün süre tanınır.
  • Hakem değerlendirme süreci sonunda, her iki hakem raporu da olumlu olan yazılar Editör Kurulu ve Yayın Kurulu’nun son onayı ile yayımlanır. Hakem raporlarından biri olumlu biri olumsuz olması durumunda ise Editör Kurulu ve Yayın Kurulu görüşü alınır. Editör Kurulu ve Yayın Kurulunun hakem raporlarına istinaden gerekli görmesi durumunda ilgili yazı üçüncü bir hakeme gönderilir. Bu durumda üçüncü hakem raporuna göre ilgili yazının yayınlanıp yayımlanmayacağına karar verilir.
  • Hakem değerlendirme raporlarında ‘’Düzeltme’’ kararı verilmiş ise, hakem değerlendirme raporlarında belirtilen düzeltmeye hakem önerilerinin yerine getirilmesi için yazarlara ilgili raporlar ivedilikle iletilir. Hakem değerlendirme raporuna göre düzeltme sonrası yazılar tekrar hakemlere gönderilebilir veya editör kurulu tarafından söz konusu düzeltmeler incelenebilir. Gerekli düzeltmelerin yerine getirildiği yazılar hakkında Editör Kurulu ve Yayın Kurulu nihai kararını verir, ilgili karar yazarlarla ivedilikle paylaşılır. Hakemlerin düzeltme istediği yazılar için yazarlarımıza tanınan süre 10 gündür. Bu süre zarfında gerekli düzeltmeleri yapmayan veya düzeltme dosyası gönderilmeyen yazılar yayından düşürülür.
  • Hakem değerlendirme raporları, Editör Kurulu ve Yayın Kurulu görüşleri sonucunda yayınlanması uygun görülen yazılar dergiye ait ilk sayıda yayınlanmak üzere sıraya konulur. Hakem değerlendirme süreçleri sonuçlanmamış yazılar derginin bir sonraki sayısında yayınlanmak üzere değerlendirme aşamasında bekletilir. Yazarların bu süreçte yazılarını geri çekme hakları saklıdır.
  • Dergimizde yayınlanmak üzere kabul edilen yazılar için yazarlarımız, metinde temel değişiklik yapmamak kaydı ile Editör Kurulu ve İngilizce dil uzmanının düzeltme yapma haklarını kabul etmiş sayılır.
  • Yukarıdaki esaslardan herhangi birinin eksik olması durumunda dergimize gönderilen yazılar değerlendirmeye alınmayacaktır.

C. YAZIM KURALLARI VE SAYFA DÜZENİ

  • Dergimize gönderilen çalışmalar için APA referans gösterme metodu kullanılır. DİPNOT referans gösterme metodu sadece açıklama yapmak için kullanılabilir.
  • Dergimize gönderilen yazılar A4 dikey sayfa düzenine göre MS WORD formatında yazılmalıdır. Tablolarda ihtiyaç halinde A4 yatay sayfa düzeni kullanılabilir. Dergimize MS WORD formatı dışında gönderilecek yazılar değerlendirmeye alınmadan reddedilecektir.
  • Dergimize gönderilen yazılarınızda yazı karakteri olarak Times New Roman kullanılmalıdır. Transkripsiyon yazı karakteri kullanılması durumunda ise kullanılan yazı karakteri Editör Kurulu’na bildirilmelidir.
  • Sayfa kenarı boşlukları; Üst: 2,5cm Alt: 2,5cm Sağ: 2,5cm Sol: 2,5cm
  • Yazı boyutu; tüm metin 10 punto boyutunda olmalıdır.
  • Satır aralığı; tüm metin 1,5 pt satır aralığında olmalıdır.
  • Öz/Abstract; 150-200 kelime arasında olmalıdır.
  • Anahtar Kelimeler/Keywords; 3-5 kelime arasında olmalıdır.
  • Girinti; tüm metin 0 nk.
  • Hizalama; iki yana yasla
  • Sütun; tek sütun.
  • Alıntılar; Doğrudan alıntılar tırnak içerisinde italik olarak verilmelidir.
  • Dipnot; Dipnot kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalı, kaynaklar kesinlikle dipnotta gösterilmemeli, yalnız açıklamalar için dipnota başvurulmalı ve otomatik numaralandırma yoluna gidilmelidir.
  • Tablolar/Şekiller: Tabloların numarası ve başlığı bulunmalıdır. Tablo numarası üstte, tam sola dayalı olarak dik yazılmalı; tablo adı ise, her sözcüğün ilk harfi büyük olmak üzere eğik yazılmalıdır. Tablolar metin içinde bulunması gereken yerlerde olmalıdır. Şekil numaraları ve adları şeklin hemen altına ortalı şekilde yazılmalıdır. Şekil numarası eğik yazılmalı, nokta ile bitmelidir. Hemen yanından sadece ilk harf büyük olmak üzere şekil adı dik yazılmalıdır.
  • Resim; Yüksek çözünürlüklü, baskı kalitesinde taranmış halde makaleye ek olarak gönderilmelidir. Resim adlandırılmalarında, şekil ve çizelgelerdeki kurallara uyulmalıdır. Şekil, çizelge ve resimler yazının üçte birini aşmamalıdır. Şekil, çizelge ve resimler estetik olmak şartı ile metin içinde uygun yerlere yerleştirilebilir.

D. KAYNAKÇA VE ATIF SİSTEMİ


1. Tek Yazarlı Kaynakların Gösterimi;


Kaynakça: Pamuk, Ş. (2017). Osmanlı-Türkiye İktisadî Tarihi 1500-1914. İletişim Yayınları.
APA: (Pamuk, 2017: 86) 


2. İki Yazarlı Kaynakların Gösterimi;


Kaynakça: Karaman, K. K., & Pamuk, Ş. (2010). Ottoman State Finances in European Perspective, 1500–1914. The Journal of Economic History, 70(3), 593-629.
APA: (Karaman ve Pamuk, 2010: 610)


3. Üç ve Üçten Fazla Yazarlı Kaynakların Gösterimi;


Kaynakça: Altug, S., Filiztekin, A., & Pamuk, Ş. (2008). Sources of Long-Term Economic Growth for Turkey, 1880–2005. European Review of Economic History, 12(3), 393-430.
APA: (Altug vd., 2008: 412)


Kaynakça: Ağaoğlu, S. vd. (1999). Van Ve Yöresi Kaynak Sularının Mikrobiyolojik, Fiziksel Ve Kimyasal Kaliteleri Üzerine Araştırmalar. Van Tıp Dergisi, 6(2), 30-33.
APA: (Ağaoğlu vd., 1999: 32)


4. Gazete/İnternet Haber/Kurumsal Kaynaklarda Yazarın Belli Olmaması;


Kaynakça: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) (2020). Enflasyon Raporu 2020-I. [Erişim: 31.01.2020, https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/92437f7d-6a9a-43ed-a351-e37b1881e49f/enfocak2020_i_tam.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE-92437f7d-6a9a-43ed-a351-e37b1881e49f-m.SGRVT]
APA: (TCMB, 2020: 10) 


Kaynakça: Bloomberg HT (2020). Euro Bölgesi 4. Çeyrekte 6 Yılın En Düşük Büyümesini Kaydetti. [Erişim: 31.01.2020, https://www.bloomberght.com/euro-bolgesi-4-ceyrekte-6-yilin-endusuk-buyumesini-kaydetti-2245548]
APA: (Bloomberg HT, 2020)


5. Aynı Yazara/Kuruma Ait Birden Fazla Yayının Aynı Yılı İçermesi;


Kaynakça:
Pamuk, Ş. (2007a). The Black Death and The Origins of The ‘Great Divergence Across Europe, 1300–1600. European Review of Economic History, 11(3), 289-317.
Pamuk, Ş. (2007b). Economic Change in Twentieth Century Turkey: Is The Glass More Than Half Full?. The Cambridge History of Turkey, 4, 266-300.

APA:
(Pamuk, 2007a: 300)
(Pamuk, 2007b: 270) 


6. İnternet Kaynaklarının Gösterimi;


Kaynakça: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Elektronik Veri Dağıtım Sistemi (EVDS) (2020). Ticari ve Tüketici Kredileri (TL) Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları (Akım Veriler, %). [Erişim: 31.01.2020, https://evds2.tcmb.gov.tr/]
APA: (TCMB EVDS, 2020) 


7. Kutsal Metinlerin Gösterimi;


Kaynakça: Kur’an-ı Kerim. Rum 3/22.
APA: (Kur’an-ı Kerim, 3/22)


8. Arşiv Kaynaklarının Gösterimi;


Kaynakça: Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi, Hariciye Nezareti, Mektubi Kalemi (BOA, HR.MKT.), Dosya/Gömlek No 699/57.
APA: (BOA, HR.MKT., 699/57)

Makale Gönderim ve Yazar Telif Hakkı Sözleşmesi

Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Yayın Etiği Beyanı

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi yayın etiğinde en yüksek standartlara bağlıdır ve Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimser; Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing başlığı altında ifade edilen ilkeler için adres: [https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing] Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

Etik Kurul İzni Gerektiren Makaleler
  • Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
  • İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
  • İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
  • Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
  • Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.

SORU: Geçmiş yıllarda tamamlanmış çalışma ve tezden üretilen yayınlar için geriye dönük etik Kurul İzni alınmalı mıdır?

  • 2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir.

Araştırma Etiği

  • Dergi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
  • Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
  • Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
  • Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
  • Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
  • Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
  • Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
  • Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
  • Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
  • İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.
  • Olgu sunumlarında ''Aydınlatılmış Onam Formu''nun alındığının belirtilmesi,
  • Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
  • Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekmektedir.

Yazarların Sorumluluğu

  • Makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
  • Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır.
  • Uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmaları gözetilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkürle kullanılmalıdır. Başka yazarların, katkıda bulunanların çalışmaları ya da yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir.
  • Gönderilen makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır, bu bağlamda “yazar” yayınlanan bir araştırmanın kavramsallaştırılmasına ve dizaynına, verilerin elde edilmesine, analizine ya da yorumlanmasına belirgin katkı yapan, yazının yazılması ya da bunun içerik açısından eleştirel biçimde gözden geçirilmesinde görev yapan birisi olarak görülür. Yazar olabilmenin diğer koşulları ise, makaledeki çalışmayı planlamak veya icra etmek ve / veya revize etmektir. Fon sağlanması, veri toplanması ya da araştırma grubunun genel süpervizyonu tek başına yazarlık hakkı kazandırmaz. Yazar olarak gösterilen tüm bireyler sayılan tüm ölçütleri karşılamalıdır ve yukarıdaki ölçütleri karşılayan her birey yazar olarak gösterilebilir. Yazarların isim sıralaması ortak verilen bir karar olmalıdır. Tüm yazarlar yazar sıralamasını Telif Hakkı Anlaşması Formunda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar.
  • Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “teşekkür / bilgiler” kısmında sıralanmalıdır. Bunlara örnek olarak ise sadece teknik destek sağlayan, yazıma yardımcı olan ya da sadece genel bir destek sağlayan, finansal ve materyal desteği sunan kişiler verilebilir. Bütün yazarlar, araştırmanın sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve çıkar rekabetini beyan etmelidirler. Bir yazar kendi yayınlanmış yazısında belirgin bir hata ya da yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlıklara ilişkin düzeltme ya da geri çekme için editör ile hemen temasa geçme ve işbirliği yapma sorumluluğunu taşır.

Editör ve Hakem Sorumlulukları

  • Baş editör, makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayına gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar.
  • Gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder.
  • Baş editör içerik ve yayının toplam kalitesinden sorumludur. Gereğinde hata sayfası yayınlamalı ya da düzeltme yapmalıdır.
  • Baş editör; yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermez. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve Dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür.
  • Hakemlerin araştırmayla ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalıdır. Değerlendirmelerinin sonucunda tarafsız bir yargıya varmalıdırlar.
  • Gönderilmiş yazılara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar. Hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini istemelidir.
  • Değerlendirme sürecinde editör hakemlere gözden geçirme için gönderilen makalelerin, yazarların özel mülkü olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir.
  • Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar. Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir. Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi'nde, makalelerin yayınlanması, okunması ve indirilmesi ücretsizdir, hiçbir işlem için ücret talep edilmemektedir. Aynı şekilde, hakem değerlendirme sürecinde de ücret alınmamaktadır.